niedziela, 28 kwietnia 2019

Drugi dzień świąt

W drugi dzień świąt pojechałem z rodziną do mojego brata. Zabraliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard dla jego wnuczek. Została nam też tarta którą zrobiliśmy na święta strony Doktora Gerardawięc też ją zabraliśmy.Przy okazji spodkałem się z siostrą i szwagrem. Było to takie miłe rodzinne spodkanie.Po południu musieliśmy wracać gdyż mieliśmy 30 kilometrów do domu. składniki Spód: • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard • 50 g czekolady gorzkiej • 60g masła • szczypta soli Krem biały: • 100 g czekolady białej • 200 g wiórków kokosowych • 200 ml śmietanki kremówki 36% • 3 łyżeczki czubate cukru pudru • 50 g masła Krem czekoladowy: • 50 g czekolady gorzkiej • 100 g czekolady mlecznej • 200 ml śmietanki kremówki 36% • 1/2 szklanki śmietanki 36% Sposób przygotowania Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych Rozgnieść ciastka. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki. Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki. Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz