czwartek, 25 kwietnia 2019

świąteczni faworyci


 

Święta upłynęły w atmosferze spokoju i radości. Przyjemności było co nie miara, szczególnie tych związanych z jedzeniem. Maluchy jak zawsze zachwycały się produktami DR GERARDA. W tym roku prym wiodły CIASTKA FILUSIE CZEKOLADOWE. Znikały ze stołu jak szalone. Z kolei dla dorosłych liderem okazała się

STRUCLA DYNIOWA Z PIERNIKIEM.

Składniki : 4  duże kwaśne jabłka, 400 g miąższu dyni, 100 g drobnego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 50 g rodzynków, 50 ml rumu, 100 g piernika do starcia, płat gotowego ciasta francuskiego, jajko do posmarowania, cynamon do posypania.

Sposób wykonania – jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić je w plastry. Dynię pokroić w kawałki i wymieszać w misie z jabłkami. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, rodzynki nasiąknięte rumem i połowę tartego piernika. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Podzielić go na połowę. Z dłuższej strony każdej części odkroić pasek ciasta o szerokości około 2 cm. Środki placków posypać resztą piernika i równomiernie rozłożyć przygotowane nadzienie. Krawędzie ciasta przełożyć przez nadzienie i docisnąć. Wierzch obu strucli posmarować rozbełtanym jajkiem. Na koniec wokół każdej struci owinąć pasek ciasta. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. Poczekać, aż strucle ostygną i pokroić je na mniejsze kawałki. Podawać delikatnie posypane cynamonem. Czas przygotowania około 80 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz