Święta upłynęły w atmosferze spokoju i radości. Przyjemności
było co nie miara, szczególnie tych związanych z jedzeniem. Maluchy jak zawsze
zachwycały się produktami DR GERARDA. W tym roku prym wiodły CIASTKA FILUSIE
CZEKOLADOWE. Znikały ze stołu jak szalone. Z kolei dla dorosłych liderem
okazała się
STRUCLA DYNIOWA Z
PIERNIKIEM.
Składniki : 4 duże
kwaśne jabłka, 400 g miąższu dyni, 100 g drobnego cukru, opakowanie cukru
waniliowego, 50 g rodzynków, 50 ml rumu, 100 g piernika do starcia, płat
gotowego ciasta francuskiego, jajko do posmarowania, cynamon do posypania.
Sposób wykonania – jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i
pokroić je w plastry. Dynię pokroić w kawałki i wymieszać w misie z jabłkami.
Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, rodzynki nasiąknięte rumem i połowę tartego
piernika. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek
o grubości około 3 mm. Podzielić go na połowę. Z dłuższej strony każdej części
odkroić pasek ciasta o szerokości około 2 cm. Środki placków posypać resztą
piernika i równomiernie rozłożyć przygotowane nadzienie. Krawędzie ciasta
przełożyć przez nadzienie i docisnąć. Wierzch obu strucli posmarować
rozbełtanym jajkiem. Na koniec wokół każdej struci owinąć pasek ciasta. Ciasto
piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut.
Poczekać, aż strucle ostygną i pokroić je na mniejsze kawałki. Podawać
delikatnie posypane cynamonem. Czas przygotowania około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz