Wszędzie, tam gdzie dobra zabawa muszą znaleźć się wyroby DR
GERARDA. Taką właśnie zasadą kierują się moje dzieci. Już od lat pozostają
wierne produktom tej firmy. Wczoraj na przykład CIASTKA LISTKI Z CUKREM I
POLEWĄ ubogaciły naszą rodzinną uroczystość. Cieszyły nasze oczy i podniebienia
jak nigdy dotąd. Z bananowym koktajlem smakowały wyjątkowo. Nawet bardziej niż
PLACEK BANANOWY Z
ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ.
Składniki : 120 g orzechów brazylijskich, 200 g mąki
pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g plus dwie łyżki cukru, 1 torebka cukru
waniliowego, szczypta soli, 125 g masła, 250 g gęstej, kwaśnej śmietany, 3
jajka, 6 bananów, 1 opakowanie gotowego, surowego ciasta drożdżowego, 100
gorzkiej czekolady, tłuszcz do posmarowania blachy.
Sposób wykonania – Orzechy grubo posiekać. Mąkę wymieszać z
cynamonem, 100 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać sól i orzechy. Następnie
dołożyć zimne masło w kawałkach. Rozcierać składniki palcami, aż powstaną
drobne gródki. Przygotowaną kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę połączyć z
jajkami oraz dwoma łyżkami cukru. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół.
Prostokątną blachę posmarować tłuszczem. Spód wylepić drożdżowym ciastem. Posmarować
go masą śmietanowo jajeczną. Na tym rozłożyć banany i posypać je orzechową
kruszonką. Wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 c. Piec
przez 25 minut. Czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wierzch
gotowego placka udekorować paseczkami rozpuszczonej czekolady. Czas
przygotowania około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz