czwartek, 25 kwietnia 2019

JAK NIGDY DOTĄD


Wszędzie, tam gdzie dobra zabawa muszą znaleźć się wyroby DR GERARDA. Taką właśnie zasadą kierują się moje dzieci. Już od lat pozostają wierne produktom tej firmy. Wczoraj na przykład CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ ubogaciły naszą rodzinną uroczystość. Cieszyły nasze oczy i podniebienia jak nigdy dotąd. Z bananowym koktajlem smakowały wyjątkowo. Nawet bardziej niż

PLACEK BANANOWY Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ.

Składniki : 120 g orzechów brazylijskich, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g plus dwie łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 125 g masła, 250 g gęstej, kwaśnej śmietany, 3 jajka, 6 bananów, 1 opakowanie gotowego, surowego ciasta drożdżowego, 100 gorzkiej czekolady, tłuszcz do posmarowania blachy.

Sposób wykonania – Orzechy grubo posiekać. Mąkę wymieszać z cynamonem, 100 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać sól i orzechy. Następnie dołożyć zimne masło w kawałkach. Rozcierać składniki palcami, aż powstaną drobne gródki. Przygotowaną kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę połączyć z jajkami oraz dwoma łyżkami cukru. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem. Spód wylepić drożdżowym ciastem. Posmarować go masą śmietanowo jajeczną. Na tym rozłożyć banany i posypać je orzechową kruszonką. Wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 c. Piec przez 25 minut. Czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wierzch gotowego placka udekorować paseczkami rozpuszczonej czekolady. Czas przygotowania około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz