Uwielbiam wszelkiego rodzaju desery z galaretką bo kojarzą mi się z dzieciństwem.
Do tego jeszcze połączenie ciasteczek, galaretki i wszelkiego rodzaju owoców oraz bitej śmietany to niezapomniany smak takiego deseru. Do tego deseru użyłam jabłek.
Składniki
1 kg jabłek
75 dkg cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
0.5 łyżeczki cynamonu
galaretka o smaku cytrynowym
cukier wanilinowy
200 ml 30 % śmietanki
ciastka Listki z cukrem i polewą Dr Gerarda
100 g masła
draże Maltikeks Dr Gerarda.
Przygotowanie
Ciastka Listki z cukrem Dr Gerarda
Przygotowanie
Ciastka pokruszyć. Masło rozpuścić. Do rozpuszczonego masła dodaj ciastka i dokładnie wymieszaj. Przygotuj 6 małych salaterek . Do każdej włóż po łyżce masy ciasteczkowej i wstaw do lodówki, aby je schłodzić. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem i duś do miękkości. Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę cytrynową, mieszaj aż się rozpuści. Gdy się schłodzi nakładaj na ciasteczka , a następnie wstaw do lodówki na około 3 godziny. Na koniec ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i wyłóż na schłodzone jabłka.
Możesz udekorować miniszarlotki drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz