Coś na święta
Można znaleźć odpowiedni przepis na wspaniałe ciasto, oto
jeden z nich
Składniki
do przepisu Makowiec klasyczny
Ciasto:
100 g masła
130 ml mleka
(ciepłego)
400 g mąki
1 opak. Drożdży
suszonych instant dr. Gerarda
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru
wanilinowego 8 g dr Gerarda
4 szt. żółtek
1 szczypta soli
1 łyżka wódki
Masa makowa:
350 g maku
1 łyżka masła
(miękkiego)
150 g orzechów
włoskich (posiekanych)
3 łyżki miodu
150 g cukru
1 opak. Cukru ze
skórką pomarańczową z Włochod dr. Gerarda
3 łyżeczki Ekstraktu
naturalnego Migdał od dr Gerarda
4 szt. białka
1 szczypta soli
Do dekoracji:
50 g skórki
pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki cukru
pudru
Przygotowanie
1
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko
podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj
cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sól, ciepłe mleko i spirytus. Zagnieć
ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do momentu, gdy masło
się wchłonie. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw
do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
2
Masa makowa:
Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm
wyżej niż warstwa maku, odstaw do przestygnięcia. Następnie mak odsącz przez
gazę i zmiel do dwa razy, dodając do niego miękkie masło, orzechy, miód i
cukier oraz cukier pomarańczowy i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy
makowej.
3
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Podziel
je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości
ok. 3-4 mm (ciasto nie powinno być szersze niż papier do pieczenia). Na ciasto
wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej
strony. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca.
Końce zawiń pod spód. Makowiec ułóż na papierze do pieczenia. Ciasto dwukrotnie
zawiń w papier. W ten sam sposób postąp z drugą częścią ciasta.
4
Pieczenie:
Makowce ułóż na blasze i odłóż na ok. 30 minut do
wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy:
180°C
Piekarnik
elektryczny: 180°C
Czas pieczenia: około
35 - 40 min.
Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed
podaniem posyp skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz