poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Coś na święta


Coś na święta

 

Dobrze jest korzystać ze strony dr Gerarda, pod tym linkiem: https://drgerard.

Można znaleźć odpowiedni przepis na wspaniałe ciasto, oto jeden z nich

 

 

Składniki

 

do przepisu Makowiec klasyczny

 

Ciasto:

 

100 g  masła 

130 ml  mleka (ciepłego)

400 g  mąki 

1 opak.  Drożdży suszonych instant dr. Gerarda 

4 łyżki  cukru 

1 opak.  Cukru wanilinowego 8 g dr Gerarda 

4 szt.  żółtek 

1 szczypta  soli 

1 łyżka  wódki 

 

Masa makowa:

 

350 g  maku 

1 łyżka  masła (miękkiego)

150 g  orzechów włoskich (posiekanych)

3 łyżki  miodu 

150 g  cukru 

1 opak.  Cukru ze skórką pomarańczową z Włochod dr. Gerarda  

3 łyżeczki  Ekstraktu naturalnego Migdał  od dr Gerarda 

4 szt.  białka 

1 szczypta  soli 

 

Do dekoracji:

 

50 g  skórki pomarańczowej kandyzowanej 

2 łyżki  cukru pudru 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

Sposób przygotowania:

 

 

 

Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sól, ciepłe mleko i spirytus. Zagnieć ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do momentu, gdy masło się wchłonie. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

 

 

2

 

Masa makowa:

 

 

 

Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku, odstaw do przestygnięcia. Następnie mak odsącz przez gazę i zmiel do dwa razy, dodając do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz cukier pomarańczowy i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej.

 

 

3

 

 

 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 3-4 mm (ciasto nie powinno być szersze niż papier do pieczenia). Na ciasto wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca. Końce zawiń pod spód. Makowiec ułóż na papierze do pieczenia. Ciasto dwukrotnie zawiń w papier. W ten sam sposób postąp z drugą częścią ciasta.

 

 

4

 

Pieczenie:

 

 

 

Makowce ułóż na blasze i odłóż na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika.

 

 Piekarnik gazowy: 180°C 

 

 Piekarnik elektryczny: 180°C 

 

  

 

 Czas pieczenia: około 35 - 40 min. 

 

 

 

 

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz