niedziela, 28 kwietnia 2019

NIEDZIELNY SPACER

Wczoraj kolega ze studiów zaprosił mnie na niedzielny spacer. Mam nadzieję, że spotkanie będzie udane. W rewanżu zaproponuję mu kawę, naturalnie u mnie w domu. Przygotuję do niej coś słodkiego. Z pewnością będą to CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ DR GERARDA i ROLADA Z KREMEM KAWOWYM. Składniki : Na biszkopt : 100 g cukru plus dwie łyżki, 150 g mąki, 90 g stopionego masła, 5 jajek, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, zaparzonej w łyżce wrzątku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz do formy, cukier puder do oprószenia. Na krem kawowy : 250 ml kremówki, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego. Sposób wykonania – blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Jajka ubić z 100 g cukru na gęsty kogel – mogel. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać stopione masło i kawę. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę. Piec 15 – 20 minut lub do czadu, aż będzie sprężyste w dotyku. Potem przełożyć je na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Usunąć papier z gorącego ciasta i odciąć nierówne brzegi. Zwinąć roladę, pomagając sobie ściereczką. Wystudzić ułożoną spojeniem do dołu. Przygotować krem kawowy. Kremówkę ubić z pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z kawą. Rozwinąć ciasto i posmarować równą warstwą kremu. Ponownie zwinąć roladę i oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz