W przyszłym tygodniu mój brat wyjeżdża ze swoją dziewczyną
na jeden dzień poza miasto. Chcą spędzić ze sobą trochę czasu. Rzadko mają taką
okazję. Dlatego postanowili, że na pewno wykorzystają te pierwsze dni maja.
Przygotowałam dla nich miłą niespodziankę. Kupiłam im DRAŻE dr Gerarda i upiekę
również
LEKKIE CIASTO Z
GRUSZKAMI I ŻURAWINĄ.
Składniki : 20 dag mąki tortowej, 15 dag kostki do pieczenia
Kasia, 15 dag cukru, 3 jajka, 3 gruszki, 3 łyżki suszonej żurawiny, sok z ½
cytryny, 1 dag proszku do pieczenia, sól.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem,
proszkiem i szczyptą soli, dodać miękką Kasię oraz jajka, utrzeć mikserem na
gładko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo
rozprowadzić przy pomocy łyżki moczonej w zimnej wodzie. Żurawinę zalać
wrzątkiem. Gdy napęcznieje, osączyć na sitku. Gruszki umyć, obrać i usunąć
gniazda nasienne. Gruszki pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny,
by nie ciemniały, rozłożyć na cieście, wierzch obsypać żurawiną. Ciasto wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piec około 30 minut pod przykryciem, następnie odkryć i piec kolejne 20 minut w
tej samej temperaturze. Na 10 – 12 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto
kruszonką przyrządzoną z 1 porcji tłuszczu, 1 porcji cukru i dwóch porcji mąki.
Składniki należy dokładnie rozetrzeć. Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz