To ciasto wypełni twoje święta
Składniki
Na spód:
lista 3 elementów
• 150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr
Gerard
• 50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
• 100 g rozpuszczonego masła
koniec listy
Na wierzch:
lista 4 elementów
• suszona żurawina
• kakao
• gorzka czekolada
• płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
koniec listy
Wypełnienie:
lista 6 elementów
• 200 g serka waniliowego
• 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
• 100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr
Gerard
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
• 1/4 szklanki wrzątku
koniec listy
region koniec
region
Sposób przygotowania
Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka.
Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż
foremki do tartaletek i schowaj je do
lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw
na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę
i cukier. Dodaj przestudzoną
żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się
składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka
Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż
na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż
suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą,
płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi – wybierz co lubisz
najbardziej.
Schowaj do lodówki na kilka godzin – masa
jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz