poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Doskonałe połączenie

Do niedzielnej kawki przygotowałam biszkopt kawowy przełożony masą cappuccino i nasączonymi w kawie herbatnikami z cukrem i polewą oraz drażami i kakaową polewą. Połączenie smaków idealne. Doskonale będzie się prezentowało na wielkanocnym stole. Może chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt kawowy 
-6 jajek
-3 łyżki mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mielonej kawy 
-1 łyżka cukru wanilinowego
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino
-2 szklanki mleka
-150 g cappuccino śmietankowego 
-3 łyżki mąki 
-pół szklanki cukru
-5 żółtek
-250 masła lub margaryny 

Polewa
-4 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-2 łyżki masła lub margaryny

Dodatkowo
-ciastka Listki z cukrem i polewą od Dr Gerard opakowanie 
-10 dkg cappuccino czekoladowego 
-1 szklanka gorącej wody 
-draże w czekoladzie mlecznej od Dr Gerard 170 g 

Sposób przygotowania: biszkopt kawowy: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno dodając pod koniec cukier. Ubijam, aż do momentu rozpuszczenia się cukru, następnie nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodaję porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję kawę. Powoli mieszam łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wykładam do blaszki (około 23/ 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Masa cappuccino: jedną szklankę mleka wlewam do rondelka. Żółtka ucieram z cukrem, wlewam drugą część mleka, dodaję mąkę oraz cappuccino i dokładnie mieszam. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewam mieszankę i gotuję do zgęstnienia mieszając energicznie. Gotowy budyń odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło lub margarynę ucieram i dodaję porcjami zimny budyń. Masę dzielę na 3 części. Polewa: do rondelka wkładam wszystkie składniki i podgrzewam mieszając. Lekko studzę. Przełożenie: na pierwszą część biszkoptu nakładam pierwszą część masy. W zagotowanej wodzie rozpuszczam kawę, odstawiam do przestygnięcia, a następnie zanurzam w kawie ciastka Listki i układam na masie. Wykładam kolejną cześć masy i przykrywam drugą częścią biszkoptu. Wierzch smaruję resztą masy, posypuję drażami i dekoruję polewą. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz