środa, 24 kwietnia 2019
Pierwszy dzień świąt
W pierwszy dzień świąt wielkanocnych siedzieliśmy w domu. Mieliśmy różne ciasta na przykład jabłecznik, sernik, mazurek iciasto makowo serowe z strony Doktora Gerarda.Były też słodycze od Doktor Gerard. Po śniadaniu wielkanocnym udałem się z rodziną na spacer.Po spacerze wypiliśmy kawę. z ciastem udaliśmy się na działkę gdyż było dość ciepło. TAM PRZESIEDZIAŁEM WRAZz RODZINĄ DO PÓŹNEGO WIECZORA. Tak nam z leciał pierwszy dzień świąt. Składniki Spód:
• 330 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard
Do nasączenia:
• 90 ml wody
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
• 700 g gotowej masy makowej z puszki
• 2 łyżki suchego maku, niemielonego
• 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
• 450 g gotowego sera na sernik
• 20 g żelatyny + 180 ml wody
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Wierzch:
• 230 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard
• 2 galaretki wiśniowe lub morelowe
• 900 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
Spód:
Blaszkę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładaj biszkopty Juppi!Dr Gerard. Składniki do nasączenia wymieszaj i nasącz biszkopty w blaszce. Którą stroną do góry? Nieoblaną?
Krem:
1. Ser przełóż do miski i wymieszaj mikserem tak, aby był bardziej kremowy.
2. Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 180 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby napęczniała.
3. Następnie podgrzewaj, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotuj!, podgrzewaj przez około 60 sekund). Zdejmij z ognia.
4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno (tak na 3/4).
Połowę gotowej śmietanki i oba ekstrakty dodaj do sera, wymieszaj mikserem. Następnie dodaj pozostałą śmietankę i znów wymieszaj. Cały czas mieszając mikserem, w 3 lub 4 partiach wlej żelatynę. Dodaj masę makową, suchy mak i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowy krem wylej na biszkopty w blaszce, wyrównaj. Na wierzchu, czekoladą do góry, poukładaj biszkopty Juppi! Dr Gerard, zachowując między nimi nieduże odstępy. Blaszkę wstaw do lodówki.
6. Obie galaretki przesyp do miski i zalej 900 ml gorącej wody. Następnie mieszaj, aż do rozpuszczenia galaretki i odstaw do całkowitego ostygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć (trochę to potrwa).
7. Lekko tężejącą galaretkę wylej na ciasto i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz