środa, 17 kwietnia 2019

Mazurek tradycyjne ciasto.


Mazurki tradycyjne ciasto.

Mazurek tradycyjne cienkie, słodkie ciasto, które przygotowuje się głównie na Wielkanoc. Często piecze się z dwóch rodzai ciast choć nie zawsze. To dla bardziej zaawansowanych.Mogą być różnego kształtu ale jednak najczęściej piecze się go w kształt prostokąta. Możemy go przygotować z ciasta biszkoptowego, kruchego czy tłuszczowego. A ja dzisiaj podam przepis, który dostałam na mazurek migdałowy. Jednak prócz tego ciasta co niektórzy pieką także sernik. Polecam sernik nowojorski ze strony Dr Gerarda.
Potrzebujemy: 35 deko mąki pszennej, 35 deko masła, 10 deko cukru, 10 deko migdałow,sól, 4 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko,skórka z cytryny.
Polewa: czekolada mleczna.
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka gorącej wody.
Dekoracja:suszone śliwki, płatki migdałów, suszone morele, pisaki do malowania.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy mąkę zmielone migdały,startą skórkę z cytryny. Dodajemy ugotowane żółtka i surowe żółtka dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, pozostawiamy na godzinę.2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta Z pozostałej części możemy robić pałeczki i przylepiać na boki. Będzie estetyczniejsze. Smarujemy ciasto białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez czterdzieści minut. Dekorujemy mazurka. Rozpuszczamy czekoladę i smarujemy część ciasta. Przygotowujemy lukier. Cukier puder dobrze ucieramy ja daję kilka kropli cytryny. Dekorujemy owocami lub innymi ozdobami. Pisakami możemy ciasto udekorować napisami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz