Mazurki tradycyjne ciasto.
Mazurek tradycyjne
cienkie, słodkie ciasto, które przygotowuje się głównie na
Wielkanoc. Często piecze się z dwóch rodzai ciast choć nie
zawsze. To dla bardziej zaawansowanych.Mogą być różnego kształtu
ale jednak najczęściej piecze się go w kształt prostokąta.
Możemy go przygotować z ciasta biszkoptowego, kruchego czy
tłuszczowego. A ja dzisiaj podam przepis, który dostałam na
mazurek migdałowy. Jednak prócz tego ciasta co niektórzy pieką
także sernik. Polecam sernik nowojorski ze strony Dr Gerarda.
Potrzebujemy: 35
deko mąki pszennej, 35 deko masła, 10 deko cukru, 10 deko
migdałow,sól, 4 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko,skórka z
cytryny.
Polewa: czekolada
mleczna.
Lukier: 3 łyżki
cukru pudru, łyżka gorącej wody.
Dekoracja:suszone
śliwki, płatki migdałów, suszone morele, pisaki do malowania.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy mąkę zmielone
migdały,startą skórkę z cytryny. Dodajemy ugotowane żółtka i
surowe żółtka dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto,
pozostawiamy na godzinę.2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt
prostokąta Z pozostałej części możemy robić pałeczki i
przylepiać na boki. Będzie estetyczniejsze. Smarujemy ciasto
białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez czterdzieści
minut. Dekorujemy mazurka. Rozpuszczamy czekoladę i smarujemy część
ciasta. Przygotowujemy lukier. Cukier puder dobrze ucieramy ja daję
kilka kropli cytryny. Dekorujemy owocami lub innymi ozdobami.
Pisakami możemy ciasto udekorować napisami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz