Święta wielkanocne to najważniejsze święta w roku kościelnym. Przez 40 dni postu przygotowujemy się do nich duchowo, emocjonalnie i oczywiście przygotowując różne smakołyki.
Na wielkanocnym stole oprócz jaj, żurku i swojskiej kiełbasy nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju ciast i słodyczy. Najpopularniejszymi ciastami wielkanocnymi są babki piaskowe, cytrynowe, bakaliowe, mazurki, keksy i serniki.
Ja ze swego dzieciństwa najbardziej pamiętam smak baby drożdżowej z kakaem, na którą się czekało cały post oraz pięknie ustrojonego baranka z cukru.
Dzieciom największą radość sprawiają wielkanocne figurki czekoladowe, baranki, zajączki, kurczaczki, duże jaja czekoladowe oraz jajeczka zawinięte w kolorowe opakowania.
Przed świętami wielkanocnymi, jak również świętami Bożego Narodzenia dwukrotnie wzrasta sprzedaż produktów potrzebnych do wypieku ciast. Gospodynie, które nie mają czasu, żeby piec ciasta mogą zakupić pyszne ciastka z zakładów cukierniczych Dr Gerarda.
Ciastka Filusie czekoladowe oraz ciastka Listki z cukrem i polewą Dr Gerarda mogą posłużyć do przygotowania smacznych deserów wielkanocnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz