Z ulubionymi słodyczami
Na dzisiejszy deser przygotowałam kruche ciasto z masą jogurtowo-czekoladową, herbatnikami z polewą i cukrem, masą jogurtową oraz kawałkami brzoskwiń. Pyszne z dodatkiem ulubionych słodyczy mojej rodzinki. Może i Wy się skusicie? Oto składniki:
Kruche ciasto
-250 g masła
-2 niepełne szklanki mąki pszennej
-3 żółtka
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa
-4 jogurty naturalne (po 340 g)
-1 szklanka cukru
-150 g masła
-4 jajka
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-150 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
-ciastka Listki z cukrem i polewą od Dr Gerard opakowanie
-1 puszka brzoskwiń 850 g
-cukier puder
Sposób przygotowania: kruche ciasto: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję żółtka i posiekane masło. Całość wyrabiam na gładkie ciasto. Formuję dwie kule jedną większą i schładzam godzinę w lodówce. Blaszkę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiam większą częścią ciasta i piekę około 15 minut w 180 stopniach. Masa jogurtowa: masło ucieram na puch, dodaję stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. Do masy dodaję porcjami jogurt i proszek budyniowy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Masę serową dzielę na dwie części, jedną mieszam z wystudzoną czekoladą. Na podpieczony spód wylewam masę czekoladową, układam ciastka Listki z cukrem i polewą, wykładam masę serową. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 30 minut. Brzoskwinie odsączam z zalewy, kroję na kawałki i układam na podpieczonym cieście serowym. Na wierzch wykładam schłodzone, starte kruche ciasto i piekę dodatkowo 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzę w otwartym piekarniku, a następnie obsypuję lekko cukrem pudrem. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego! Zachęcam również do wypróbowania niepowtarzalnych i wybornych przepisów na wypieki od serca, które znajdują się na stronie Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz