Święta święta i po świętach, ostatnio jadąc do pracy syszałem w radiu ciekawą audycję, odnoście marnowania jedzenia w okresie świątecznym. Otóż znam to sam że jak żona przygotowuje coś w kuchni na święta to nie ma takiej możliwości aby posmakować coś bo od razu się słyszy że to jest przecież na święta,a po świętach to żona wciska nam wszystko aby się nie zmarnowało, ale czy jest sens tak dużo przygotowywać musimy się nauczyć tak gospodarować aby nie marnować jedzenia, przecież tak nie wypada. Co jedyny nie było problemu aby zjęść w święta to słodycze Dr Gerarda ciastka Filusie, czekoladowe ciastka Listki z cukrem i polewą, Artur Krakersy solone, słone przekąski, draże.
Poniżej przepis z strony Dr Gerarda
Składniki
- 2 szklanka mąki
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- kieliszek rumu
- PryncyTorcik dr Gerard
- śmietanka kremówka
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz