niedziela, 28 kwietnia 2019
PIERWSZY GRILL
Wielkimi krokami zbliża się maj. Dla mnie to najpiękniejszy miesiąc w roku. Wszystko tak pięknie rozkwita, rodzi się do życia. W tym okresie bardzo często grilujemy w naszym ogrodzie, to doskonała forma spędzania wolnego czasu. Pierwszego grila planujemy na początku maja. Zaprosiliśmy już sąsiadów. Na pewno spędzimy miłe chwile. Tym bardziej, że będą z nami KRAKERSY SOLONE DR GERARDA i wyśmienita
SZARLOTKA Z CZERWONYMI GRONAMI.
Składniki : 300 g mąki, 175 g masła, 175 g cukru, 4 jaja, opakowanie cukru waniliowego, 6 jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej z całymi owocami, 2 łyżki dżemu morelowego.
Sposób wykonania – Jabłka obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Stopniowo dodawać jaja, miksować. Połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać. Połówki jabłek wciskać w ciasto tak, by otwór po wydrążonych pestkach znajdował się na górze. W każdy włożyć porcję konfitury żurawinowej. Pozostałą konfiturą wypełnić puste miejsca między jabłkami. Piec około 45 minut w 200 C. Dżem morelowy podgrzać z łyżką wody. Jeszcze ciepłym posmarować jabłka, zaraz po wyjęciu szarlotki z piekarnika. Podać z kremem waniliowym. Czas przygotowania około 75 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz