Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasto czekoladowe przełożone biszkoptami z nadzieniem truskawkowym i kremem śmietankowym oraz ciastkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Przepis dostałam od teściowej gdy byliśmy z wizytą w Święta. Idealny pomysł na słodki deser. Może wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
-1 litr śmietany 30 %
-250 g mascarpone
-200 g czekolady deserowej
-4 łyżeczki żelatyny
-biszkopty z nadzieniem truskawkowym i kremem śmietankowym od Dr Gerard 15 sztuk
Dodatkowo
-ciastka Filusie czekoladowe od Dr Gerard pół opakowania
-truskawki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier. Jak piana będzie lśniąca i cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko miksuję przez chwilę. Mąkę, kakao, proszek przesiewam i dodaję partiami do jajek. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę (27/18 cm) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piekę około 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Masa czekoladowa: 750 ml śmietany przelewam do garnka i gotuję. Do gorącej śmietany dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Wystudzoną śmietanę wkładam do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu dodaję mascarpone i ubijam. Pozostałe 250 ml śmietany ubijam na sztywno osobno w misce i dodaję do masy czekoladowej, miksuję mikserem. Żelatynę maczam w 1/5 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuszczam. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy czekoladowej do żelatyny i mieszam. Całość wlewam do kremu czekoladowego i miksuję. Na wystudzony biszkopt wylewam połowę masy, układam biszkopty z nadzieniem truskawkowym oraz kremem śmietankowym i zalewam resztą masy. Wkładam do lodówki. Przed podaniem dekoruję ciastkami czekoladowymi od Dr Gerarda i połówkami truskawek. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku i w tym przepisie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz