Witam.
W poprzednim poście, proponowałam babeczki z dodatkami ciastek ,,Dr Gerard”.
Mogły znajdować się tam draże lub pokruszone listki z cukrem i polewą. Dziś
kolejny przepis na świąteczny stół. Tym razem z orzechami. Oto potrzebne
składniki: 1|5 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 150 g masła, 100 g orzechów
włoskich, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 cukier z prawdziwą wanilią. Oto składniki
na masę serową: 500 g zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżka
mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, biała polewa czekoladowa, migdały,
suszona żurawina lub skórka pomarańczowa do dekoracji. Proponuję także draże
,,Dr Gerard”. I zaczynam pracę od połączenia
mąki z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz
posiekanymi orzechami. Następnie dodaję masło, jajo i śmietankę. Szybko
zagniatam ciasto. Wstawiam ciasto na pół godziny do lodówki, a następnie
wykładam na dużą blaszkę, pokrywą papierem do pieczenia. Po tym czasie, piekę w
temperaturze 180 stopniach, przez około 15-20 minut. Kiedy ciasto jest w
lodówce, ja przygotowuję masę serową. Do sera dodaję cukier, jaja, oraz obie
mąki. Dobrze miksuję, i wylewam masę na podpieczony spód. Piekę około jednej
godziny, w temperaturze 160 stopniach. Po przestudzeniu polewam ciasto polewą z
białej czekolady i dekoruję ciasteczkami ,,Dr Gerard” np. drażami. No i mamy nasz orzechowy przysmak. Wygląda, i
smakuje obłędnie. Polecam, dodawać ciastka ,,Dr Gerard”, do naszych wypieków.
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz