wtorek, 23 kwietnia 2019

Orzechowiec z Dr Gerard


Witam. W poprzednim poście, proponowałam babeczki z dodatkami ciastek ,,Dr Gerard”. Mogły znajdować się tam draże lub pokruszone listki z cukrem i polewą. Dziś kolejny przepis na świąteczny stół. Tym razem z orzechami. Oto potrzebne składniki: 1|5 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 150 g masła, 100 g orzechów włoskich, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 cukier z prawdziwą wanilią. Oto składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, biała polewa czekoladowa, migdały, suszona żurawina lub skórka pomarańczowa do dekoracji. Proponuję także draże ,,Dr Gerard”.  I zaczynam pracę od połączenia mąki z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz posiekanymi orzechami. Następnie dodaję masło, jajo i śmietankę. Szybko zagniatam ciasto. Wstawiam ciasto na pół godziny do lodówki, a następnie wykładam na dużą blaszkę, pokrywą papierem do pieczenia. Po tym czasie, piekę w temperaturze 180 stopniach, przez około 15-20 minut. Kiedy ciasto jest w lodówce, ja przygotowuję masę serową. Do sera dodaję cukier, jaja, oraz obie mąki. Dobrze miksuję, i wylewam masę na podpieczony spód. Piekę około jednej godziny, w temperaturze 160 stopniach. Po przestudzeniu polewam ciasto polewą z białej czekolady i dekoruję ciasteczkami ,,Dr Gerard” np. drażami.  No i mamy nasz orzechowy przysmak. Wygląda, i smakuje obłędnie. Polecam, dodawać ciastka ,,Dr Gerard”, do naszych wypieków. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz