piątek, 26 kwietnia 2019

STUDENCKI GRIL


Mój mąż ma jutro spotkanie z kolegami ze studiów. Idzie na grila, który organizują wspólnie. Każdy z uczestników zobowiązał się przynieść coś do zjedzenia. Mariusz dał mi wolną rękę w przygotowaniu czegoś na tą okazję. Postanowiłam, że na pewno zapakuję mu KRAKERSY SOLONE ARTUR DR GERARDA i oczywiście upiekę  

KEKS TROPIKALNY W BIAŁEJ POLEWIE.

Składniki : 350 g kandyzowanych owoców ( ananas, papaja, kiwi, mango, czereśnie ), 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 łyżki białego rumu, 2 jajka, 100 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 125 mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, 100 mączki kokosowej, tłuszcz i mąka do formy, 150 g gotowej białej polewy.

Sposób wykonania – Drobno pokroić około 2/3 owoców kandyzowanych. Wsypać do miski, wymieszać ze skórką otartą z wyparzonej cytryny i rumem. Odstawić na godzinę. Jajka wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodawać partiami do masy jajecznej. Na końcu dodać olej, owoce namoczone w rumie i mączkę kokosową. Dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 C. Piec około 60 minut. Gotowy keks chwilę studzić w formie, a następnie na metalowej kratce. Rozgrzać białą polewę, oblać nią ciasto. Na wierzchu poukładać pozostałe kandyzowane owoce. Odstawić, aby polewa na keksie ostygła. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz