Mój mąż ma jutro spotkanie z kolegami ze studiów. Idzie na grila,
który organizują wspólnie. Każdy z uczestników zobowiązał się przynieść coś do
zjedzenia. Mariusz dał mi wolną rękę w przygotowaniu czegoś na tą okazję.
Postanowiłam, że na pewno zapakuję mu KRAKERSY SOLONE ARTUR DR GERARDA i
oczywiście upiekę
KEKS TROPIKALNY W
BIAŁEJ POLEWIE.
Składniki : 350 g kandyzowanych owoców ( ananas, papaja,
kiwi, mango, czereśnie ), 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 łyżki białego
rumu, 2 jajka, 100 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 125 mąki półgrubej,
1 opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, szczypta
mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, 100 mączki kokosowej, tłuszcz i
mąka do formy, 150 g gotowej białej polewy.
Sposób wykonania – Drobno pokroić około 2/3 owoców
kandyzowanych. Wsypać do miski, wymieszać ze skórką otartą z wyparzonej cytryny
i rumem. Odstawić na godzinę. Jajka wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody,
ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodawać partiami do
masy jajecznej. Na końcu dodać olej, owoce namoczone w rumie i mączkę kokosową.
Dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić
ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 C. Piec około 60 minut.
Gotowy keks chwilę studzić w formie, a następnie na metalowej kratce. Rozgrzać
białą polewę, oblać nią ciasto. Na wierzchu poukładać pozostałe kandyzowane
owoce. Odstawić, aby polewa na keksie ostygła. Czas przygotowania około 90
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz