Przygotowałam czekoladowy biszkopt, który przełożyłam kremem i rurkami waflowymi z nadzieniem czekoladowym. Dodatkowo wierzch udekorowałam polewą i posypałam mieszanką pokruszonych draży i wiórek kokosowych. Wyszło mi pyszne połączenie. Doskonałe, aby poprawić nastrój w deszczowe wiosenne dni. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-10 jajek
-7 łyżek mąki
-10 łyżek cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-200 g wiórek kokosowych
-100 g cukru
-pół szklanki mleka
-400 g masła
-4 łyżki kaszy manny + szklanka mleka
Polewa
-1 czekolada gorzka
-pół szklanki śmietanki 30%
Dodatkowo
-rurki waflowe z nadzieniem o smaku czekoladowym od Dr Gerard około 1,5 opakowania
-draże od Dr Gerard w czekoladzie deserowej pokruszone 1/4 szklanki
-wiórki kokosowe 1/4 szklanki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, następnie dodaję cukier oraz żółtka i mieszam. Do powstałej masy dodaję mąkę, proszek oraz kakao. Powoli mieszam i przelewam do blaszki (około 38/24 cm). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. W odrobinie mleka mieszam kaszę, a resztę gotuję. Kaszę wlewam na gotujące się mleko i gotuję grysik. Odstawiam do wystudzenia. Kokos, mleko i cukier gotuję i odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na puch i porcjami dodaję grysik, a na końcu kokos i dokładnie miksuję. Polewa: czekoladę kroję na kawałki i mieszam ze śmietanką delikatnie podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Pierwszą część biszkoptu smaruję połową kremu i układam rurki waflowe w równych odstępach, wykładam resztę kremu i przykrywam drugim biszkoptem. Wierzch dekoruję polewą i obsypuję pokruszonymi drażami i wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione i najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz