piątek, 26 kwietnia 2019

Majowe przetwory....


Ostatnio żona po powrocie z pracy, poinformowała że w maju będzie musiała przygotować przetwory, trochę się zdziwiłem ale cóż skoro tak postanowiła, trochę poczytałem w internecie i wyczytałem, że o ile wiosna nie przychodzi zbyt późno (zdarzają się przecież lata, kiedy jeszcze w połowie kwietnia leży śnieg), już w maju możesz próbować świeżych warzyw i owoców, a także konserwować je za pomocą różnych przetworów. Ten miesiąc to najlepsza pora na przygotowywanie smakołyków z:
  • kwiatów dzikiej róży,
  • szparagów,
  • rabarbaru,
  • mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem,
  • młodego szczawiu.
Do tego zapomnijcie dodać słodyczy Dr Gerarda: ciastka Filusie, czekoladowe ciastka Listki z cukrem i polewą, Artur Krakersy solone, słone przekąski, draże.
Poniżej przepis z strony Dr Gerarda

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • po 1 garści: orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, żurawiny, słonecznika i innych ulubionych bakalii
  • 2 łyżki miodu rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 paczuszki ciasteczek wit’Am dr Gerard (musli mleko czekolada)

Sposób przygotowania

Ciasteczka wit’Am pokruszyć na większe kawałki.
Przygotować formę do pieczenia, wyłożoną papierem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać piec w temp.170 stopni przez 40 minut od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. (granola po upieczeniu będzie miękka, trzeba poczekać aż wystygnie)
Granolę podawać z jogurtem, mlekiem lub maślanką, można wkroić świeże owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz