Ostatnio żona po powrocie z pracy, poinformowała że w maju będzie musiała przygotować przetwory, trochę się zdziwiłem ale cóż skoro tak postanowiła, trochę poczytałem w internecie i wyczytałem, że o ile wiosna nie przychodzi zbyt późno (zdarzają się przecież lata, kiedy jeszcze w połowie kwietnia leży śnieg), już w maju możesz próbować świeżych warzyw i owoców, a także konserwować je za pomocą różnych przetworów. Ten miesiąc to najlepsza pora na przygotowywanie smakołyków z:
- kwiatów dzikiej róży,
- szparagów,
- rabarbaru,
- mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem,
- młodego szczawiu.
Poniżej przepis z strony Dr Gerarda
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- po 1 garści: orzechów włoskich, orzechów laskowych,
rodzynek, żurawiny, słonecznika i innych ulubionych bakalii
- 2 łyżki miodu rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 paczuszki ciasteczek wit’Am dr Gerard (musli mleko
czekolada)
Sposób przygotowania
Ciasteczka wit’Am pokruszyć na większe kawałki.Przygotować formę do pieczenia, wyłożoną papierem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać piec w temp.170 stopni przez 40 minut od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. (granola po upieczeniu będzie miękka, trzeba poczekać aż wystygnie)
Granolę podawać z jogurtem, mlekiem lub maślanką, można wkroić świeże owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz