Pyszne ciasto na każdą okazję
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
•5 jajek
•1 szklanka cukru
•3/4 szklanki mąki tortowej
•2 łyżki kakao + 1 łyżeczka
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki oleju
•szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
•700 ml śmietanki kremówki 30%
•250 g serka mascarponeod dr Gerarda
•5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
•3 łyżki cukru pudru
•3 łyżeczki żelatyny
•1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
•80 ml śmietanki kremówki 30%
•80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
•1 opakowanie ciasteczek ”jaśki” Dr Gerard lub delicji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Dwie formy o wym. 24×24 cm lub podobne wykładamy papierem do
pieczenia. Najlepiej użyć dwóch takich samych foremek lub upiec ciasto dzieląc
składniki i upiec jeden po drugiej.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem i 2 łyżkami kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze
szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i
miksujemy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Zmniejszamy obroty miksera i
dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w
kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Pół
masy wykładamy do jednej formy. Do drugiej części dodajemy przesianą łyżeczkę
kakao oraz olej i delikatnie mieszamy. Wykładamy do drugiej formy.
Pieczemy w temp. 170
C przez około 30-35 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z
mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Dzielimy na dwie części ( jedna
ma być większą od drugiej). Do mniejszej dodajemy po łyżce krem czekolady i
miksujemy. Do większej dodajemy przesiany cukier puder. Następnie do każdej
masy dodajemy po połowie rozpuszczonej żelatyny, mieszamy tylko do połączenia.
Jaśniejszy biszkopt
stanowi spód ciasta. 1/2 kremu czekoladowego wykładamy na biszkopt, następnie
1/2 kremu jasnego i na wierzchu układamy ciasteczka juppi lekko dociskając.
Następnie krem czekoladowy i ponownie krem jasny. Na górę układamy drugie
ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do
lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy
kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch ciasta i
zostawiamy na 15 min do stężenia.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz