Biszkopt z makiem
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-pół szklanki suchego maku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa z ciastkami
-ciastka Filusie czekoladowe od Dr Gerard 1 szklanka pokruszone
-500 ml mleka
-2 budynie waniliowe bez cukru
-5 łyżek cukru
-1 kostka masła
Masa śmietanowa
-500 ml śmietany kremówki
-1 galaretka malinowa
-2 łyki cukru pudru
Czekoladowe jajeczka
-masło
-draże od Dr Gerarda
Polewa
-pół kostki margaryny
-5 łyżek cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki wody
-1 łyżka żelatyny
-5 łyżek śmietany
-wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: biszkopt z makiem: białka ubijam na sztywno, a następnie dodaję cukier ciągle ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku stale miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia wsypuję mak i powoli mieszam łyżką do połączenia się składników. Blaszkę (38/23 cm) wykładam na dnie papierem. Wlewam ciasto, wyrównuję i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu wyjmuję z blaszki i przecinam na dwa blaty. Masa budyniowa: z pół litra mleka odlewam pół szklanki, a pozostałą część gotuję wraz z cukrem. Budyń mieszam w szklance z mlekiem i wlewam na gotujące się mleko, stale mieszając, gotuję do zgęstnienia i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram i dodaję porcjami zimny budyń stale ucierając. Do gotowej masy dodaję pokruszone ciastka Filusie czekoladowe. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą łączę ze śmietaną. Czekoladowe jajeczka: draże od Dr Gerarda blenduję na bardzo drobno, łączę z roztopionym masłem i formuję małe kulki (około 1,5 cm) na kształt jajeczek. Polewa: w rondelku rozpuszczam margarynę, dodaję cukier i kakao. Zestawiam z palnika i łączę z rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Do lekko przestudzonej polewy dodaję śmietanę i mieszam. Złożenie ciasta: na pierwszy biszkopt z makiem wykładam masę budyniową z ciastkami, posypuję drugim pokruszonym biszkoptem z makiem i wykładam masę śmietanową, wierzch smaruję polewą, na której układam (w równych odstępach) przygotowane wcześniej jajeczka czekoladowe około 1,5 cm wielkości, a co drugie jajeczko dodatkowo obtaczam wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz