czwartek, 25 kwietnia 2019

POŚWIĄTECZNA WIZYTA


Dobrze, że po świętach zwykle zostają jeszcze słodycze. Przydały mi się na sąsiedzką wizytę. Niespodziewany nalot pani Krysi zakończył się naturalnie pogawędką przy kawie. W tych miłych chwilach były z nami KRAKERSY SOLONE ARTUR DR GERARDA i

JAGODOWY MARMUREK

 

Składniki : 7,5 dag mrożonych jagód lub borówek amerykańskich, 25 dag masła albo margaryny, 35 dag cukru, 5 jajek, 2 łyżki mleka, 25 dag plus 2 łyżki mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 15 dag białej czekolady, 15 dag świeżych borówek amerykańskich, 2 białka, szczypta soli, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

 Sposób wykonania – mrożone jagody przełożyć na sitko i pozostawić, by rozmarzły i ociekły. Posiekać 10 dag białej czekolady. Stopić ją w gorącej kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Gdy masa będzie puszysta i jasno kremowa, kolejno wbijać jajka. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem i podzielić na 2 części. Rozmrożone jagody zmiksować na mus. Do jednej połowy ciasta dodać czekoladę i dwie łyżki mąki, a do drugiej mus jagodowy i świeże borówki amerykańskie ( trochę owoców pozostawić do dekoracji ). Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Nakładać do niej na przemian jasne i jagodowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 75 minut. W połowie czasu pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pozostałą czekoladę posiekać. Stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka ubić z solą i resztą cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszać z przestudzoną czekoladą. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wierzch posmarować bezą, formując fale. Znowu wstawić do piekarnika, piec jeszcze 8 – 10 minut, aż beza się ze złoci. Ciasto wystudzić, udekorować odłożonymi borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz