Dobrze, że po świętach zwykle zostają jeszcze słodycze.
Przydały mi się na sąsiedzką wizytę. Niespodziewany nalot pani Krysi zakończył
się naturalnie pogawędką przy kawie. W tych miłych chwilach były z nami KRAKERSY
SOLONE ARTUR DR GERARDA i
JAGODOWY MARMUREK
Składniki : 7,5 dag mrożonych jagód lub borówek
amerykańskich, 25 dag masła albo margaryny, 35 dag cukru, 5 jajek, 2 łyżki
mleka, 25 dag plus 2 łyżki mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 15 dag
białej czekolady, 15 dag świeżych borówek amerykańskich, 2 białka, szczypta
soli, tłuszcz i tarta bułka do foremki.
Sposób wykonania –
mrożone jagody przełożyć na sitko i pozostawić, by rozmarzły i ociekły.
Posiekać 10 dag białej czekolady. Stopić ją w gorącej kąpieli wodnej,
przestudzić. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Gdy masa będzie puszysta i jasno
kremowa, kolejno wbijać jajka. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia, porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem i
podzielić na 2 części. Rozmrożone jagody zmiksować na mus. Do jednej połowy
ciasta dodać czekoladę i dwie łyżki mąki, a do drugiej mus jagodowy i świeże
borówki amerykańskie ( trochę owoców pozostawić do dekoracji ). Podłużną
foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Nakładać do niej na przemian
jasne i jagodowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około
75 minut. W połowie czasu pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem folii
aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pozostałą czekoladę
posiekać. Stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka ubić z solą i resztą cukru.
Pianę z białek delikatnie wymieszać z przestudzoną czekoladą. Ciasto wyjąć z
piekarnika. Wierzch posmarować bezą, formując fale. Znowu wstawić do
piekarnika, piec jeszcze 8 – 10 minut, aż beza się ze złoci. Ciasto wystudzić,
udekorować odłożonymi borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz