piątek, 26 kwietnia 2019

REWIZYTA

W drugi dzień świąt poszliśmy z rewizytą do moich teściów. Jak zwykle zabrałam co nieco ze sobą. Tym razem były to CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ DR GERARDA i MAZUREK WANILIOWO – MIGDAŁOWY. Składniki : Na ciasto : 1 i ½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru pudru, 5 dag mielonych migdałów, 25 dag masła, 2 żółtka, szczypta soli. Do dekoracji : 1 szklanka śmietanki 36 %, 10 dag mielonych migdałów, 25 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, aromat migdałowy, 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady, pralinki i obrane migdały, masło do formy. Sposób wykonania – Mocno schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukier puder, migdały i żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, zwinąć w kulę, owiną ć folią spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm. Ciasto rozłożyć w wysmarowanej masłem formie, ponakłuwać widelcem lub wykałaczką, inaczej podczas pieczenia będzie się wybrzuszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 C. Piec na złoty kolor około 15 – 20 minut, wyjąć, wystudzić. Śmietankę gotować z cukrem pół godziny na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, dodać migdały, cukier waniliowy i aromat, gotować kolejne 10 minut, wystudzić, rozłożyć na mazurku, udekorować pralinami, migdałami, polewą czekoladową. Do ciasta kruchego używać wyłącznie cukru pudru, cukier kryształ może wywołać niepożądany efekt karmelizacji. Nie dodawać też całych jaj, bo mazurek będzie za twardy. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz