środa, 17 kwietnia 2019

Dr Gerard i babeczki


Witam. Dziś proponuję słodycze ,,Dr Gerard”, a mianowicie ciastka Artur krakersy solone. I mam dla Was jeszcze jedną propozycję, babeczki na święta. Potrzebuję na babeczki: 2 szklanki maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki oleju, szklanki cukru, 3 jajeczka oraz 300 g szpinaku mrożonego lub zielonego. Składniki na mój krem to: 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 200 ml śmietany 30%, owoce, jakie chcecie, serek drobno zmielony około 250 g. Ja swoją pracę zaczynam od zmiksowania szpinaku mrożonego. Natomiast świeży szpinak muszę sparzyć, a potem zmiksować. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, wlewam cieniutkim strumieniem olej. Dodaję szpinak i miksuję na małych obrotach miksera, do połączenia się składników. Przesiewam mąkę i mieszam z proszkiem do pieczenia. Przesypuję do ubitych jajek i miksuję do połączenia się składników. Masę wykładam do babeczkowych foremek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut.  Wyjmuję i studzę. A teraz krem, do miski wkładam ser i śmietanę, dodaję cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijam przez kilka, aż masa będzie puszysta. Dodaję posiekane owoce, pokruszone ciastka ,,Dr Gerard” np. listki z cukrem i polewą, i ponownie miksuję. Gotową masę, przekładam do babeczek i dekoruję. Do dekoracji możemy użyć Draży lub pokruszonych ciastek ,,Dr Gerard”. Polecam i pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz