poniedziałek, 29 kwietnia 2019
Sezam
(Sezam znamy wszyscy ale nie zawsze jesteśmy świadomi tego, jaką moc kryją te niewielkie ziarenka. Z sezamu pozyskuje się cenny olej sezamowy i zarówno on, jak i ziarna posiadają wiele właściwości leczniczych. Sprawia to, że są coraz popularniejszym surowcem zielarskim. Poza tym, wykorzystywane są oczywiście w kuchni oraz kosmetyce.
Sezam i olej sezamowy
Sezam zdobywał popularność w Azji, a dokładniej na terenie Indii, gdzie już w starożytności uważany był za ceniony surowiec medycyny naturalnej. Z Indii jego sława przeniosła go w inne rejony świata, trafił między innymi do innych części Azji, w tym na Bliski Wschód, do Afryki oraz Europy. Co ciekawe, jest to jedna z najwcześniej uprawianych roślin oleistych. Obecnie sezam popularny jest także w naszym kraju, używa się go w kuchni, jest składnikiem wielu kosmetyków, a olej sezamowy, pozyskiwany z nasion, stanowi cenny surowiec zielarski. Pozostałe po tym procesie nasiona wykorzystywane są ponownie, produkuje się z nich bowiem paszę dla zwierząt.
Gatunki sezamu
Istnieje kilka gatunków sezamu, z których najbardziej popularnymi odmianami są sezam czarny i biały. Sezam czarny jest słodki, intensywny w smaku, odznaczą się wysoką zawartością białka. Z kolei sezam biały jest łagodniejszy, nieco orzechowy. Ma on o wiele więcej żelaza i to z jego ziaren tłoczy się olej sezamowy. Poza tym, znane są jeszcze sezam czerwony i brązowy.
https://www.miod-malina.pl/sezam-rodzaje-wlasciwosci-i...)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz