piątek, 26 kwietnia 2019
TO CO NAJLEPSZE
Swoim najbliższym daję zawsze to, co najlepsze. Starannie dobieram wszystkie produkty, niezależnie od tego, czy jest to żywność, czy też słodycze. Dzisiaj na przykład po pysznym i zdrowym obiadku zaproponuję moim domownikom CIASTKA FILUSIE CZEKOLADOWE DR GERARDA i wyśmienity
SERNIK W KRUCHYM CIEŚCIE.
Składniki :
Na ciasto : 2 i ½ szklanki mąki tortowej, 25 dag margaryny do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia, szczypta soli.
Na masę serową : 1 i ½ kg tłustego mielonego białego sera, 10 jajek, 20 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka śmietany 18 %, 3 łyżki mąki tortowej, 10 dag rodzynek, kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego.
Sposób wykonania – Żółtka, kakao i śmietanę zmiksować, porcjami dodawać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać z posiekaną margaryną. Zagnieść szybko ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Jajka umyć, białka ubić na pianę. Ser, cukier, śmietanę, żółtka, mąkę, masło zmiksować na gładko, dodać aromat. Wymieszać ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami oraz pianą. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce nad blachą wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ser, zetrzeć resztę ciasta. Piec 2 godziny w temperaturze 170 C. Po 90 minutach pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika. Piec kolejne 30 minut, następnie wyjąć sernik i wyłożyć go do góry spodem na deskę do krojenia. Studzić w tej pozycji, potem odwrócić. Czas przygotowania około 200 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz