poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Wielkanocny stół



          Wielkanoc to nie tylko czas celebracji Zmartwychwstania Chrystusa, lecz także spotkań przy rodzinnym stole.
Te kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnym jedzeniem. Wśród najpopularniejszych słodyczy musi się znaleźć mazurek, sernik, babka wielkanocna. Oprócz tych pyszności mogą być ulubione słodycze Dr Gerarda tj. Ciastka listki z cukrem i polewą, znakomite Draże, a jak ktoś lubi to do pochrupania słone przekąski. 
Ja w tym roku upiekłam niebiańsko pyszny sernik "Samoa". 
Wszyscy się zajadali i chwalili mnie że taki mi się udał sernik. 
Sernik w swojej konsystencji jest lekki, puszysty i słodki. 
Ciasteczka z cukrem i polewą pokruszone bardzo fajnie komponują się ze smakiem sera i tworzą fajny kontrast. 
Sernik wybitny w smaku, nie jest mdły, nie jest ciężki, ale jego słodycz pozwala na zjedzenie tylko jednego kawałka.

Składniki na masę serową
-750 g twarogu sernikowego
-1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 szklanka jogurtu greckiego
-3 jajka
-2 łyżeczki ekstraktu z wanili

Składniki na spód
-Ciastka listki z cukrem i polewą Dr Gerarda
-2 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo
-1 puszka kajmaku
-1 szklanka wiórek kokosowych
-30 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę wcześniej dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. 
Zmielony twaróg przekładamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na średnich obrotach, dodajemy po łyżce jogurtu oraz ekstrakt. Zmniejszamy obroty i dodajemy jajka, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy.

Dodatkowo
-3 banany
-300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
Sernik przełożyć na paterę . Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki bananów w taki sposób by na siebie nachodziły. 
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na banany, przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz