Antek jest kuzynem mojego kolegi Grzegorza. Co roku na wiosnę jeździmy do niego na kilka dni, by pomóc mu w przecinaniu sadu jabłkowego, którego ma dwa hektary.Gdy byliśmy u Antka po raz pierwszy trzy lata temu to pokazywał nam jak prawidłowo robić przecinanie, jak formować korony jabłoni i był zadowolony,że tak szybko się tego nauczyliśmy.Jadąc w tym roku do Antka samochodem wspominaliśmy sobie nasze początki w tej fajnej ogrodniczej pracy. Oczywiście na drogę wzięliśmy sobie nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard, których zapas miał jeszcze wystarczyć na kilka dni pracy w sadzie. W tym roku było nas troszeczkę więcej u Antka,ponieważ dwaj bracia jego żony Moniki: Tomek i Wojtek też mieli wolne i chcieli mu pomóc. Trzeba przyznać że taką większą ekipą prace w sadzie posuwaly się ogromnie szybkim tempie do przodu.Każdego dnia po śniadaniu i po kawie nasza piątka szła do sądu na godzinę dziewiątą.Wracaliśmy na trzynastą na pyszne obiady przygotowywane przez Monikę,po których jeszcze robiliśmy sobie pół godzinki przerwy,wciskaliśmy jeszcze nasze słodkości z firmy Dr.Gerard i znowu na czternastą wracaliśmy sadu, by pracować do dziewiętnastej. Tak było przez sześć dni.Pracę zakończyliśmy wywiezieniem wszystkich wyciętych gałęzi.Antek ogromnie się cieszył, my zresztą też.Po obiedzie Monika przygotowała dla nas niespodziankę.Był to kruche ciastka, a przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr.Gerard."Składniki:300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard,175 g masła roztopionego,250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody,1/2 łyżeczki soli,200 g drobnego cukru brązowego,100 g drobnego cukru,2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,1 jajko,1 żółtko
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz