Biszkopt
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki
tortowej
-1 łyżka mąki
ziemniaczanej
-pół łyżeczki
proszku do pieczenia
-szczypta soli
albo
-markizy Mafijne
od Dr Gerard z kremem czekoladowym opakowanie
Krem
-250 g serka
mascarpone
-400 ml
śmietanki 30%
-2 łyżki cukru
pudru
Dodatkowo
-wafelki
Pryncypałki od Dr Gerard pół opakowania
-ulubione owoce
ja wybrałam truskawki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodaję cukier, a następnie żółtka. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do masy jajecznej, powoli mieszam. Dno tortownicy (średnica 23 cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ciasto, wyrównuję powierzchnię i piekę około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzę i przecinam na dwa krążki. Albo na dno tortownicy wykładam markizy Mafijne (ja tak zrobiłam). Krem: ser i śmietankę ubijam na gęsty krem, dodaję cukier puder i jeszcze chwilę ubijam. Wykładam połowę kremu na markizy, równo rozprowadzam, posypuję obficie pokruszonymi Pryncypałkami i nakładam resztę kremu. Wierzch dekoruję truskawkami i ciasto wstawiam do schłodzenia. Pyszne, więc polecam. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz