poniedziałek, 5 lipca 2021

Budyniowy deser z ciasteczkami.

Budyniowy deser z ciasteczkami.

Trochę zapomniany pyszny deser z dzieciństwa wraca do łask. Dzisiaj to od nas zależy czy sięgniemy po gotowy produkt w proszku, czy sami przygotujemy budyniową ucztę. Dodając  świetne słodycze od Dr Gerarda, małe owoce, osiągniemy wyjątkową, niepowtarzalną  kompozycję. Warto sprawdzić propozycję jak można go przygotować w domu? Sporo podpowiedzi znajdziecie w przepisach blogerów na stronie https://drgerard.eu/blogerzy-polecaja/. Warty rozpatrzenia jest przepis autorstwa Eksperymentalnie – Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie. Ja podam wam przepis z babcinego zeszytu. Otóż z pół litra mleka odlewamy trochę, aby rozprowadzić w nim potrzebne składniki. Resztę mleka zagotowujemy z łyżeczką masła. Do tej odlanej części mleka wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru i dokładnie wszystko mieszamy (tak, aby nie pozostawić grudek). Tak rozprowadzone składniki wlewamy powoli do gotującego się na małym ogniu mleka. Masa budyniowa zaczyna gęstnieć. Energicznie i dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania. Taki gorący, cudownie pachnący budyń wylewamy na przygotowane wcześniej miseczki, na dnie których powinny znaleźć się pokruszone kruche ciastka od Dr Gerarda. Na wierzch wrzucamy zamarznięte owoce wiśni lub czarnej porzeczki i to dekorujemy kawałkami chrupiących wafelków Pryncypałek. Zamarznięte owoce rzucone na gorący czekoladowy budyń gwałtownie puszczają sok, który serpentyną drobniutkich nacieków rozprowadza się po całej zawartości miseczki. Na to kruszymy fantastyczne słodycze od Dr Gerarda, np. ulubione markizy, czy kruche ciastka. I  już wspaniały deser wraz z przypomnieniem szczęśliwych chwil czeka na nas. Oczywiście pozostałe ciasteczka od Dr Gerarda znikają dziwnie szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz