piątek, 30 lipca 2021

Piknik nad Wisłą

 

        Kilka dni po pół roczku wnusi postanowiliśmy z mężem, że zorganizujemy mały piknik nad Wisłą dla przyjaciół. Zadzwoniliśmy aby zaprosić na następny dzień przyjaciół i zgodzili się z miłą chęcią. Bardzo się ucieszyłam, ponieważ dawno nie byliśmy na pikniku z prawdziwego zdarzenia, takiego na kocu na zielonej trawce z koszem pełnym słodyczy i kompotem własnej roboty. Kompot miałam w piwnicy, wybrałam czereśniowy, ponieważ wszyscy go uwielbiamy a z tego co pamiętam nasi przyjaciele również. Przy okazji wizyty w piwnicy po kompot zabrałam ze sobą kosz piknikowy. Po dotarciu do mieszkania od razu wzięłam się do pracy za przygotowywanie słodkich przekąsek. Przejrzałam dokładnie stronę internetową dr Gerarda i znalazłam dwa przepisy, które odpowiadają mi na tę okazję i są nimi Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks oraz Zapiekane owoce z Pierniczkam

Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks

Składniki

  • 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.

Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.

 

Zapiekane owoce z Pierniczkam

Składniki

  • 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.

Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem, odrobinę masła i pokruszone pierniczki.

Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz