Kilka dni po pół roczku wnusi postanowiliśmy z mężem, że zorganizujemy mały piknik nad Wisłą dla przyjaciół. Zadzwoniliśmy aby zaprosić na następny dzień przyjaciół i zgodzili się z miłą chęcią. Bardzo się ucieszyłam, ponieważ dawno nie byliśmy na pikniku z prawdziwego zdarzenia, takiego na kocu na zielonej trawce z koszem pełnym słodyczy i kompotem własnej roboty. Kompot miałam w piwnicy, wybrałam czereśniowy, ponieważ wszyscy go uwielbiamy a z tego co pamiętam nasi przyjaciele również. Przy okazji wizyty w piwnicy po kompot zabrałam ze sobą kosz piknikowy. Po dotarciu do mieszkania od razu wzięłam się do pracy za przygotowywanie słodkich przekąsek. Przejrzałam dokładnie stronę internetową dr Gerarda i znalazłam dwa przepisy, które odpowiadają mi na tę okazję i są nimi Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks oraz Zapiekane owoce z Pierniczkam
Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks
Składniki
- 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g masła
- 1 szklanka mleka
- 550 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
- 2 żółtka + 1 dodatkowe
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.
Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.
Zapiekane owoce z Pierniczkam
Składniki
- 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- cynamon
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.
Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem, odrobinę masła i pokruszone pierniczki.
Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz