czwartek, 29 lipca 2021

króliki

 Mój wujek Staszek od zawsze hodował króliki .Każdego razu, gdy byłem u niego to oglądałem te klatki z królikami, a wujek opowiadał mi ile ma szarych ,ile ma białych i ile młodych królików urodziło się w ostatnim czasie . Zauważyłem, że to jest  wielka pasja wujka ,a on opowiadał mi co króliki najchętniej lubią zajadać. Widziałem też ,że wujek bardzo lubi robić im porządki w tych klatkach. Ostatnim razem gdy byłem u niego ,to wujek zapytał mnie, czy mógłbym mu pomóc zrobić kilka nowych klatek ,bo niespodziewanie przyszło na świat więcej królików niż się spodziewał .Oczywiście od razu zgodziłem się. Międzyczasie ciocia poczęstowała nas słodyczami z firmy Dr Gerard .Później zaczęliśmy robić klatki. Już po dwóch godzinach zostały ustawione dwa rzędy nowych klatek, a ja z wujkiem pojechałem do hurtowni owoców i warzyw ,żeby zakupić dwa worki marchewki , największego przysmaku jego królików .Gdy wróciliśmy zadowoleni, że króliki mają gdzie mieszkać i co jeść, to ciocia poczęstowała nas muffinami z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu

PryncyTorcik dr Gerard

śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz