Moja ciocia Ela ma plantację czarnej porzeczki. Każdego roku w lipcu zbiera się ten owoc spejalnym kombajnem, który strzepuje owoce z krzewów i je czyści przez wydmuchiwanie liści i małych gałązek. Do obsługi tego sprzętu potrzebny jest zawsze wujek Janek, który jeździ traktorem, do niego zaś doczepiony jest kombajn, za którym zawsze chodzę ja i zmieniam skrzynki. Wyciągam pełne na platformę za kombajnem, a podstawiam puste, do których sypie się ten bardzo smaczny, letni owoc. Ciocia zajmuje się sprzedażą i całą logistyką przy zbiorze porzeczki. Wczoraj właśnie tak działaliśmy. Zaczęliśmy pracę o dziewiątej rano. Koło jedenastej zrobiliśmy sobie przerwę na nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard i krótki odpoczynek. O 14-tej była następna pauza, by zjeść pyszny obiad przygotowany przez babcię Gienię. Zbiór porzeczki czarnej zakończyliśmy o godzinie dziewiętnastej,a nasza kochana babcia czekała na nas już z kolacją, po której poczęstowała nas wcześniej przez siebie zrobionym sernikiem z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz