23 lipca to data, której nigdy nie zapomnę. Dokładnie tego dnia trzydzieści trzy lata temu złożyliśmy sobie z mężem przysięgę małżeńską. Pamiętam, że tego dnia było tak niesamowicie gorąco, że wszyscy się wręcz rozpływali. Dziś pogoda jest bardzo podobna, co jeszcze bardziej działa na moją wyobraźnię. Na rocznicę ślubu zawsze wpadają do nas córki z życzeniami, dlatego postanowiliśmy przygotować torcik sernik z rosą, na który przepis znaleźliśmy na stronie internetowej dr Gerarda.
Składniki
- 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
- 100g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 400g ricotty
- 150g cukru
- 200g śmietanki 30% – do ubicia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 płatki żelatyny (6g)
- Owoce sezonowe do dekoracji
- Świeża mięta
- Forma (20×20)
Sposób przygotowania
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz