piątek, 23 lipca 2021

Domowy budyń.

 Domowy budyń to jedno z najprostszych dań, które można przygotować samodzielnie w domu. Zaproponowałam moim wnukom, że zrobimy na podwieczorek budyń. Staś od razu poleciał do kuchni i do szuflady, w której  trzymam różne przyprawy do ciasta i woła, babciu ale budyniu to tutaj nie ma.
Mówię mu, żeby zobaczył  czy mamy mąkę ziemniaczaną, cukier i mleko. Staś  mówi, że tak no to bierzemy się do roboty. Wiem, że jajka i czekolada też się w domu znajdzie, więc robimy budyń czekoladowy. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć 4 łyżki ciemnego kakao i jeszcze jednej łyżki cukru.
Składniki
-500 ml mleka
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-tabliczka czekolady gorzkiej
-2 żółtka
Przygotowanie
Odlej szklankę mleka, resztę zagotuj. Odstaw na bok i w gorącym mleku rozpuść czekoladę.
W zimnym mleku rózgą kuchenną lub mikserem rozmieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną, cukier, i żółtka i wlej do wcześniej zagotowanego mleka podgrzewając i cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.  Gorący budyń wlej do wcześniej przygotowanych pucharków lub miseczek. Można też udekorować, ale to już pomysł każdej gospodyni. Ja udekorowałam nasz budyń pokruszonymi ciastkami kruchymi Dr Gerarda.  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz