poniedziałek, 12 lipca 2021
Domowy budyń.
Co zrobić gdy nagle nam się zachce budyniu, a nie mamy go w szufladzie.
To nic trudnego, a ponadto będzie to budyń, który przygotujemy z naturalnych składników.
Do przygotowania domowego budyniu potrzebujemy mleko, żółtko, mąkę ziemniaczaną, oraz dodatki smakowe według własnych upodobań.
Domowy budyń możemy użyć do wielu deserów, ciast.
Dodatkowo do budyniu możemy dodać świeżych owoców, bakalii, pokruszonej czekolady irp.
Tak przygotowany będzie nam smakował wyśmienicie.
Budyń waniliowy, który możemy przygotować w domu.
Potrzebne składniki:
2 szklanki mleka
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Do rondla (najlepiej by rondel miał grube dno, które zapobiegnie przypa;eniu mleka ) wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz masło.
Na małym ogniu mleko z cukrami doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie pozostałe składniki dokładnie rozpuszczamy w pozostałym mleku.
Gdy mleko zacznie wrzeć, należy powoli wlewać wymieszane składniki, ciągle mieszając.
Ciągłe mieszanie zapobiega powstawaniu grudek, a także pobiegnie przypaleniu. Budyń gotujemy ok. 2 min.
Jeśli tak przygotowany budyń możemy rozlać do salaterek, czy miseczek, a dodatkowo możemy przystroić owocami lub ciasteczkami KREMISIE CZEKOLADA -Dr Gerarda, które będą apetycznie wyglądały zwłaszcza małym dzieciom.
Dla tych, którzy chcieliby przygotować sobie budyń o smaku kokosowym polecam przepis, który możemy znaleźć na stronie Dr G"Gerarda pod adresem https://drgerard.eu/blogerzy-polecaja/
Zapewne gdy raz posmakujemy własnego budyniu, to już inny nie będzie nam smakował. Mimo to polecam by poeksperymentować samemu, a zapewne będzie to zdrowsze i smaczniejsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz