Razem z moją żoną Kasią w lecie robimy bardzo dużo przetworów i mrozimy sporo owoców .Gdy wszyscy zbierają truskawki to jest znak, że musimy odmrozić naszą zamrażarkę, w której mamy zawsze pełno zapasów owoców .Nasza zamrażarka ma 7 szuflad . Właśnie wczoraj z samego rana wyciągnęliśmy wszystkie szuflady i resztę tych owoców, które jeszcze zostały przełożyliśmy do innej małej zamrażarki. Tą zostawiliśmy otwartą i wyłączoną z prądu. Już po chwili było słychać pierwsze kawałeczki drobnych grudek lodu, które spadały na dół. W tym czasie zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard czekając, aż całkiem się wszystko rozmrozi. Po około dwóch godzinach nie można było znaleźć już ani kawałka lodu. Wszystko spłynęło z rurką do specjalnego pojemnika na wodę po odmrożeniu zamrażarki. Ja umyłem zamrażarkę,a Kasia wszystkie szuflady. Gdy wszystko po myciu obeschło ,to powkładaliśmy szuflady do zamrażarki i włączyliśmy ją do prądu. Resztę pozostałych owoców przełożyliśmy do jednej szuflady .Teraz już mogliśmy zakupić świeże truskawki, które planowaliśmy zamrozić . Zadowoleni z naszej pracy poszliśmy później do cukierni na muffiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:2 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju
1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz