Nadszedł weekend, przyjaciele, którzy byli z nami na pikniku kilka dni temu postanowili się odwdzięczyć i zaprosili nas na popołudniowego grilla. Od razu się zgodziliśmy, ponieważ pogoda nadal była cudowna i należało z niej korzystać, ponieważ został nam tak naprawdę miesiąc lata, a później znów będziemy narzekać na zimną i mokrą pogodę. Oprócz standardowych dań grillowych jak kiełbaski, kurczak czy karkówka, postanowiłam przygotować również i słodką przekąskę po słonym jedzeniu. Wybrałam przepis na Musową i chrupiącą tartę mocno czekoladową z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard
Składniki
Spód:
- 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
- 3 łyżki oleju kokosowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód
wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie
przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i
tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do
czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania
puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na
mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony
spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi
ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz