Domowe przetwory.
Czas zacząć robienie domowych przetworów. Sezon owocowo warzywny w pełni. Na działce już za mną czereśnie z których przygotowałam owoce w całości w syropie do deserów. Zaczęły się ogórki więc na zimę i na mało solne można już przygotowywać z nich sałatki oraz zdrowe kiszonki. Ja przygotowałam kilka słoików w zalewie chili do mięs czy kanapek. Oczywiście tradycyjne ogórki kiszone ich nie może zabraknąć. A teraz zaczęły się wiśnie, porzeczka czarna, czerwona i morele zaczynają spadać z drzew. Jednak ten rok jest bardzo wilgotny co nie służy owocom bo bardzo szybko gniją. Trzeba je w odpowiednim momencie zebrać. Nasze rodzime wiśnie możemy wykorzystać do przygotowania pysznych nalewek, domowych win, konfitur, dżemów, soków czy zjadać na surowo. Przeczytałam taką ciekawostkę w internecie, że choć wiemy przecież sami, że wiśnie w 82% składają się z wody to reszta składników to moc witamin oraz zawierają przeciwutleniacze, neutralizują wolne rodniki. O czym mało kto wie, że wiśnie w swoim składzie mają melatoninę hormon snu. Więc może warto poświęcić jedno po południe na przygotowanie pysznego a zarazem zdrowego soku z wiśni. Będzie jak znalazł na jesienne długie wieczory do herbaty oraz kruchych ciastek dr Gerarda. Możemy także przygotować smaczną, burgundową nalewkę. Przepisy na nalewki podam w kolejnym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz