Ah te upały…człowiek cieszył się, że nareszcie jest ciepło jednak kiedy trwają już tyle zaczynamy być nimi zmęczeni. Następnego dnia jakbym wywróżyła pogoda nagle się zmieniła, temperatura spadła o prawie piętnaście stopni w stosunku do poprzedniego dnia i od razu człowiek jakby żywszy, ma więcej siły, więcej ochoty do działania. Dlatego postanowiliśmy z mężem wykorzystać tak cudowną pogodę i wybrać się na spacer do lasu. Najpierw jednak chciałam przygotować nam przekąski na drogę, na które przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda a są nimi BEZIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM Z PRYNCYPAŁKAM
Składniki
Bezy:
- 5 białek
- 250 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100g Pryncypałek dr Gerard
Sposób przygotowania
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich
obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać porcjami cukier
– ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania
dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności
od wielkości bez).
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy.
Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz