piątek, 30 lipca 2021

Spacer po lesie

 

Ah te upały…człowiek cieszył się, że nareszcie jest ciepło jednak kiedy trwają już tyle zaczynamy być nimi zmęczeni. Następnego dnia jakbym wywróżyła pogoda nagle się zmieniła, temperatura spadła o prawie piętnaście stopni w stosunku do poprzedniego dnia i od razu człowiek jakby żywszy, ma więcej siły, więcej ochoty do działania. Dlatego postanowiliśmy z mężem wykorzystać tak cudowną pogodę i wybrać się na spacer do lasu. Najpierw jednak chciałam przygotować nam przekąski na drogę, na które przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda a są nimi BEZIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM Z PRYNCYPAŁKAM

Składniki

Bezy:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Krem czekoladowy:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100g Pryncypałek dr Gerard

Sposób przygotowania

Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).

Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy.

Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz