piątek, 16 lipca 2021
Z wafelkami na grzybobranie.
Siedząc przy porannej kawie, chrupiąc pyszne wafelki Pryncypałki -Dr Gerarda o smaku kokosowym wspominam sobie lata z młodzieńczych czasów.
Wtedy to lato, to było lato. Temperatury nie były tak wysokie, ale za to było ciepło, a kiedy podał deszcz to temperatura też niewiele spadała. Po takim deszczu można było chodzić bez parasola, bo to był ciepły deszcz. A jaka frajda była po kalozach biegać na bosaka. Teraz jak pada, to zaraz zimno się robi, a na dodatek to nie pada, ale są potężne ulewy. O piorunach i gradzie, nie wspomnę.
Z takiej pogody to cieszą się grzybiarze. Kiedy popada, a potem jest ciepło, to grzyby szybko rosną. Dlatego też jutro mam zamiar wybrać się do lasu, by sprawdzić co z tymi grzybami.
W kuchni właśnie przygotowują się domowe wafelki, to dla wnuka Karolka, który je uwielbia.
Kiedy ich niema, to też lubi te od Dr Gerarda, Pryncypałki o smaku kokosowym.
Te, które babcia mu przygotowuje, są nie do pokonania.
Bardzo się ucieszył, że jutro pójdziemy na grzyby. Pomimo, że ma 11 lat, to lubi zbierać grzyby i ma do tego spryt. Ja to tylko idę jako obstawa, bo ciężka sprawa bym mógł znaleźć grzyba.
Poniżej podaję przepis na domową masę do wykonania wafelków.
Potrzebne składniki:
500 g mleka w proszku (niebieskie jest najlepsze)
256 g margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i margarynę. Na malym ogniu mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Gdy skladniki się rozpuszczą, zestawiamy z ognia i dodajemy kakao oraz po łyżeczce dosypuuemy mleko w proszku, cały czas mieszająć.
Masa będzie powoli robiła się gęsta, w miatę chłodzenia.
Ważne jest mieszanie, by nie porobily się grudki.
Można sobie ulatwić. Dodać całość mleka, ale wtedy musimy tą masę zmiksować.
Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Tak przygotowaną masą smarujemy np. wafle tortowe.
Układamy na przemian, wafel, masa, wafel. ,asa /// o tal dp wuczerpania masy.
Calość przyciskamy na ok 60 min.
Po zastygnięciu schłodzeniu, kroimy wg. własnej koncepcji.
Tak przygotowane wafelki, zapewne posmakują każdemu łasuchowi słodyczy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz