Tego dnia zadzwoniła do mnie córka, że wychodzi z wnusią na spacer i czy mogą nas odwiedzić. Nie rozumiem po co dzwoniła, bo zawsze może nas odwiedzić nawet bez zapowiedzi. Ale dzięki temu, że zadzwoniła mamy czas na przygotowanie czegoś do kawy. Malutka jeszcze jest za mała na słodkości ale z córką i mężem chętnie coś przekąsimy. Znalazłam na stronie dr Gerarda przepis na PICCOLO E DOLCE i postanowiliśmy to przygotować, choć pracy zapowiadało się dużo. Jednak bardzo lubimy kuchenne wyzwania, więc czym prędzej wzięliśmy się do pracy.
Składniki
Spód – idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:
- 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
- 75g rozpuszczonego masłaMasa serowa z dynią – gwóźdź programu:
- 150g dyni
- 100g mascarpone
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z ¼ laski wanilii
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- 3 nieduże jajka
Mus czekoladowy:
- 250ml śmietanki 36%
- 100g deserowej czekolady
- kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek
Frużelina wiśniowa:
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 50ml rumu
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 2-3 ziarna kardamonu
- szczypta cynamonu
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody
Sposób przygotowania
Spód:
Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj.
Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i
na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam
ceramicznych kokilek).
Masa serowa
z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż
na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie
zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier,
mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na
samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika
ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa,
odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że
śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie
stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z
kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie
mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa.
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na
minimum godzinę
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje.
Do dekoracji użyłam ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz