Pamiętam jak moja babcia w dawnych latach chodziła na tyły domu gdzie rosły piękne krzewy malin i zbierała te owoce do koszyczka. Świeżuteńkie maliny trafiały na stół i oczywiście do ciasta , które do tej pory ja i moje siostra przygotowujemy zawsze latem. Kiedy tylko pojawią się maliny na naszym lokalnym straganie, obie zawsze przypominamy sobie o babci i pieczemy to ciasto. Serdecznie polecam Wam to ciasto, smakuje przepysznie i nam kojarzy się z babcią i latem.
CIASTO KRUCHE (możemy również użyć ciasteczek Dr Gerarda i wyłożyć nimi spód formy do tarty)
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
Wówczas dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palacami. Spód podziurkować widelcem.
Ciasto nakryć folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
KREM BUDYNIOWY
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało).
Wówczas wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.
Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
szczypta soli
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
KREM BUDYNIOWY
1 budyń wanilinowy
500 ml mleka
2/3 szklanki cukru pudru
100 g masła (średnio miękkie)
OWOCE
maliny
cukier puder
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz