sobota, 31 lipca 2021

Letni przysmak

 Pamiętam jak moja babcia w dawnych latach chodziła na tyły domu gdzie rosły piękne krzewy malin i zbierała te owoce do koszyczka. Świeżuteńkie maliny trafiały na stół i oczywiście do ciasta , które do tej pory ja i moje siostra przygotowujemy zawsze latem. Kiedy tylko pojawią się maliny na naszym lokalnym straganie, obie zawsze przypominamy sobie o babci i pieczemy to ciasto. Serdecznie polecam Wam to ciasto, smakuje przepysznie i nam kojarzy się z babcią i latem. 

CIASTO KRUCHE (możemy również użyć ciasteczek Dr Gerarda i wyłożyć nimi spód formy do tarty) 

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.

Wówczas dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.

Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palacami. Spód podziurkować widelcem.

Ciasto nakryć folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

KREM BUDYNIOWY

Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało).

Wówczas wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.

Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.

Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.

Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

250 g mąki pszennej

150 g masła (zimnego)

szczypta soli

1/3 szklanki cukru pudru

1 jajko

KREM BUDYNIOWY

1 budyń wanilinowy

500 ml mleka

2/3 szklanki cukru pudru

100 g masła (średnio miękkie)

OWOCE

maliny

cukier puder


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz