sobota, 31 lipca 2021

Ciasto marzeń

 Sezon letni to sezon na rabarbar, który tak wszyscy uwielbiamy. U nas w rodzinie jemy go w różnej postaci, smażony, gotowany, pijemy kompoty, ale tym razem padło na nasze ulubione ciasto właśnie z tym owocem. Przepis na to ciasto jest super prosty. Pamiętajcie, że możecie użyć ciasteczek Dr Gerarda do wykonania spodu, ja tak zrobiłam i wyszło super. 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła

1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

500 g rabarbaru

1/2 łyżeczki cynamonu

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.

Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.

Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.

Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.

Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.

Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz