czwartek, 19 kwietnia 2018

Uwielbiane słodycze

Moja rodzina uwielbia słodycze Dr Gerarda i właśnie dlatego do przygotowania ciast i deserów wykorzystuję tylko te słodkości. Dzisiaj przygotowałam ciasto biszkoptowe z masą budyniowo- cytrynową, ciastkami cytrynowymi i pianką cytrynową. Nam bardzo smakowało, a Ty Spróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-3 jajka
-100 g cukru
-60 g mąki ziemniaczanej
-60 g mąki pszennej
-1 łyżka wody
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-pół szklanki wyciśniętego soku z cytryny
-1,5 szklanki wody
-200 g cukru
-200 g masła 

Cytrynowa pianka
-1 galaretka cytrynowa
-500 ml słodkiej śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru
-1 szklanka gotowanej wody

Dodatkowo
-ciastka Mafijne Cytrynowe (Lemon) od Dr Gerard około 2 opakowania
-baton Pryncypałki Mini od Dr Gerard kilka sztuk 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję cukier i ubijam do jego rozpuszczenia. Do ubitej piany, dodaję po jednym żółtku i wodę. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do piany i ostrożnie mieszam. Formę (35/24 cm) smaruję tłuszczem i wlewam do niej ciasto. Piekę przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Masa budyniowa: do garnka wlewam sok z cytryny, dodaję szklankę wody, cukier i gotuję. W pozostałej wodzie mieszam proszek budyniowy, wlewam do gotującego się soku cytrynowego, mieszam do zgęstnienia i zagotowania budyniu, a następnie studzę. Zimny budyń ucieram z masłem na puszystą masę. Na biszkopt wykładam masę budyniową, na której układam ciastka Mafijne Cytrynowe (Lemon). Cytrynowa pianka: galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijam z cukrem na sztywno, dalej miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gotową piankę wykładam na ciastka, wierzch posypuję pokruszonymi Pryncypałkami Mini. Ciasto przechowuję w lodówce. Smaczne, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz