W ostatnim czasie nie miałam dostępu do internetu, przez
kilka dni pojawiały się problemy z siecią.
Z tego powodu nie miałam możliwości, żeby skorzystać z mojej
ulubionej strony z przepisami -
https://drgerard.eu/przepisy
A była mi bardzo potrzebna. Zaprosiłam na herbatę dwie
koleżanki ze studiów. Chciałam przygotować coś słodkiego i wyjątkowego. A tutaj
niestety nie mogłam wejść na stronę, która zawsze ma dla mnie jakieś
rozwiązanie. Trzeba było sobie radzić inaczej. Kupiłam więc KRAKERSY KANAPKI
PAPRYKOWE DR GERARDA i upiekłam
WANILIOWY PLACEK
OWOCOWY
Składniki :
Na ciasto : 3 szklanki mąki, szklanka cukru, łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 jajko, 225 g masła, opakowanie cukru waniliowego
Na nadzienie : ¾ szklanki cukru, 335 g suszonej żurawiny, 2
łyżki mąki ziemniaczanej, sok i skórka z cytryny.
Sposób wykonania – Żurawinę namoczyć w wodzie, żeby owoce
dobrze napęczniały, a następnie osączyć. Do miski wsypać przesianą mąkę,
proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz
masło i zmiksować. Dodać jajko i 2- 3 łyżki wody. Mieszać, aż składniki się
połączą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i odstawić
na 5 – 10 minut. Dobrze osączoną żurawinę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny i
mąką ziemniaczaną. Mieszać aby wszystkie owoce pokryte były mąką. Wysypać je na
znajdujące się w formie ciasto. Piec 30 – 35 minut w 190 C, do momentu, gdy
boki i wierzch ciasta uzyskają złoto – brązowy kolor. Ciasto studzimy w
otwartym piekarniku. Po wyjęciu z blachy i papieru do pieczenia możemy je
udekorować paskami rozpuszczonej czekolady lub posypać cukrem pudrem. Czas
przygotowania około 65 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz