Dla moich gości
najczęściej trzymam w zapasie produkty DR GERARDA. Moim zdaniem są
niezastąpione. Tanie, smaczne i łatwo dostępne. Można je znaleźć w wielu
marketach i sklepach. Wszystkie wyroby tej firmy bardzo mi smakują, chociaż
muszę przyznać, że CZEKOLADKI PASJA DR
GERARDA, które ostatnio odkryłam zaczarowały mnie najbardziej. Natychmiast
kupiłam większą ilość. Wczoraj miałam okazję, żeby kogoś poczęstować. Kiedy
odwiedziła mnie sąsiadka zaraz znalazły się na stole. Obok nich pojawiła się
też
SZYBKA BABKA UCIERANA.
Składniki : 25 dag
mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 20 dag drobnego cukru, 20
dag margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3- 4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka lub
gęstej śmietany, sól, masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku
białej czekolady i orzechy laskowe do dekoracji.
Sposób wykonania -
Margarynę ( powinna mieć temperaturę pokojową ) utrzeć na puszysto z cukrem i
cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka,
następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i
likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie. Masę na ciasto wylać do keksówki
wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 C. Piec ok 1 godziny. Ciasto jest gotowe jeśli wsadzony
patyczek jest po wyjęciu suchy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu
na opakowaniu. Polać nią ciasto, posypać drobno posypanymi orzechami laskowymi.
Babka nie powinna być przechowywana w lodówce. Najlepszy smak ma 1- 2 dni po
upieczeniu. Część mąki tortowej można zastąpić ziemniaczaną ( np. 3 – 4 łyżki
). Ciasto zyska na smaku, choć może kruszyć się przy krojeniu. Warto też
dorzucić do mielonych orzechów kilka posiekanych. Przygotowanie około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz