wtorek, 24 kwietnia 2018

DLA MOICH GOŚCI



Dla moich gości najczęściej trzymam w zapasie produkty DR GERARDA. Moim zdaniem są niezastąpione. Tanie, smaczne i łatwo dostępne. Można je znaleźć w wielu marketach i sklepach. Wszystkie wyroby tej firmy bardzo mi smakują, chociaż muszę przyznać, że  CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA, które ostatnio odkryłam zaczarowały mnie najbardziej. Natychmiast kupiłam większą ilość. Wczoraj miałam okazję, żeby kogoś poczęstować. Kiedy odwiedziła mnie sąsiadka zaraz znalazły się na stole. Obok nich pojawiła się też  
SZYBKA BABKA UCIERANA.
Składniki : 25 dag mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 20 dag drobnego cukru, 20 dag margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3- 4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka lub gęstej śmietany, sól, masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady i orzechy laskowe do dekoracji.
Sposób wykonania - Margarynę ( powinna mieć temperaturę pokojową ) utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka, następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie. Masę na ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 1 godziny. Ciasto jest gotowe jeśli wsadzony patyczek jest po wyjęciu suchy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto, posypać drobno posypanymi orzechami laskowymi. Babka nie powinna być przechowywana w lodówce. Najlepszy smak ma 1- 2 dni po upieczeniu. Część mąki tortowej można zastąpić ziemniaczaną ( np. 3 – 4 łyżki ). Ciasto zyska na smaku, choć może kruszyć się przy krojeniu. Warto też dorzucić do mielonych orzechów kilka posiekanych. Przygotowanie około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz