Kajmakowy sernik na zimno
SKŁADNIKI
OK. 16 PORCJI
SPÓD BROWNIE
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 małe jajka
- 100 g cukru
- 70 g mąki
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAJMAKOWA
- 1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- ok. 450 - 500 g kajmaku z puszki
DEKORACJA
- 100 g orzechów pekan
- kilka krówek
- 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
SPÓD BROWNIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia.
- W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
- Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
- Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić.
- Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund.
- Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.
DEKORACJA
- Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz