poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Urodziny somsiadki

Moja somsiadka na zajutrz konczy 50 lat. Zostalismy z mezem zaproszeni na przyjecie urodzinowe, ktore ma odbyc sie w kameralnym gronie. Obdzwonilam wszystkich zaproszonych gosci i  wspolnie ustalilismy, ze kazda z nas musi przygotowac cos do zjedzenia, zeby troche odciazyc jubilatke. Postanowilam wziac czekoladki pasja dr. Gerard oraz upiec ciasto. A oto przepis:
Kajmakowy sernik na zimno

SKŁADNIKI

 OK. 16 PORCJI
SPÓD BROWNIE
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAJMAKOWA
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
  • ok.  450 - 500 g kajmaku z puszki
DEKORACJA
  • 100 g orzechów pekan
  • kilka krówek
  • 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

SPÓD BR​OWNIE
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia.
  • W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
  • Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić.
  • Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund.
  • Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.
DEKORACJA
  • Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  • W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz