środa, 25 kwietnia 2018

IMIENINOWA NIESPODZIANKA



Dzisiaj przygotuję dla mojego brata imieninową niespodziankę. Kupiłam już jego ulubione PRYNCYPAŁKI mini dr Gerarda. Na stronie tej firmy istnieje możliwość składania życzeń, wysyłania kartek okolicznościowych. Zdążę to jeszcze chyba przed jego przyjściem zrobić.
https://drgerard.eu/zloz_zyczenia
Bartek bardzo lubi arbuzy, więc pomyślałam sobie, że zrobię dla niego jeszcze wyjątkowy
ARBUZOWY PRZYSMAK
Składniki :
Na spód : 300 g pokruszonych herbatników, ½ kostki do pieczenia Kasia, ½ szklanki cukru, 3 łyżki wody.
Na masę : 50 g żelatyny, 600 g gęstego jogurtu, ½ szklanki cukru pudru, 1 szklanka śmietanki 30 %, 800 g arbuza pokrojonego w kostkę, 100 ml syropu z granatów, małe czekoladowe cukiereczki do dekoracji.
Sposób wykonania – Kasię, cukier i wodę rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsypać do tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w ½ szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Jogurt wymieszać z połową żelatyny, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Połowę arbuza odłożyć, resztę zmiksować z syropem z granatu i wymieszać z pozostałą żelatyną. Na spód ciasta wyłożyć masę jogurtową, powtykać w nią kawałki arbuza i odstawić na chwilę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, wylać na nią masę arbuzową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukiereczkami. Czas przygotowania około 60 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz